Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбите гласуват в предсрочни парламентарни избори

| обновено на 16.03.14 в 12:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнаха предсрочните парламентарни избори в Сърбия. Вотът, който ще продължи до 21 часа българско време, се провежда по иницитива на вицепремиера и лидер на Сръбска прогресивна партия Александър Вучич. Очакванията са именно тази формация да получи най-много гласове днес. Борбата с корупцията и продължаването на европейската интеграция са основните залози пред СПП.

6 милиона и 700 хиляди сърби ще избират между близо 25 политически формации. Очаква се избирателната активност да не надхвърли 55 процента, което може да изненада политиците в Сърбия, които очакват по-висок брой желаещи да гласуват. Изходът от гласуването обаче не е ясен, защото е възможно останалите партии да сформират коалиция без партията на Вучич. Окончателните резултати  трябва да бъдат съобщени най-късно в четвъртък.

През последните близо две години коалиционното правителството, начело на което бе лидерът на социалистите Ивица Дачич, успя да тръгне по пътя на нормализацирането на отношенията между Сърбия и Косово и Сърбия да получи дата за начало на преговори с ЕС. Днес обаче отношенията между Вучич и Дачич са охладнели значително, защото Прогресивната партия обвини лидера на сръбските социалисти,че е имал контакти с един от най-известните наркобосове Дарко Шарич.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44