Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе избират двама кандидати за митрополит

Протосингелът на Русенската митрополия архимандрит Виктор Мутафов
Снимка: БГНЕС

В Русе ще се проведат епархийски избори. Избирателите ще се съберат в катедралния храм "Света Троица", а гласуването ще започне след отслужването на литургия в  митрополията. На вота трябва да бъдат избрани двама от деветимата кандидати, от които ще бъде определен новият митрополит. 

Листата включва епископите Инокентий, Яков, Тихон, Наум, Сионий, Данаил, Киприян, Григорий и Йоан. Очаква се двама от деветимата кандидати да бъдат избрани днес. 

Ето и впечатленията за нагласата на миряните на архимандрид д-р Виктор Мутафов - протосингел на Русенската митрополия: 

Те очакват с нетърпение избора, за да видят кой ще бъде новият митрополит. Летвата е вдигната доста високо, защото така или иначе митрополит на епархията беше Негово светейшество българският патриарх Неофит. Той е един изключително ерудиран човек. Достойни са всички тези девет човека, които Светият синод е поставил в листата.

Ако Светият синод на заседанието си на 22-ри март обяви избора за валиден, следващата неделя ще се състои и канонически избор, при който от тези двама епархийски избраници, владиците, начело с Патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия русенски митрополит.

Изборът досега се бавеше, тъй като трябваше да минат други две важни гласувания, овдовели престола във Варненска и Неврокопска епархия за да се запълни състава на Светия синод. Това обясни временно управляващият епархията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44