Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископите Наум и Тихон са кандидатите за Русенски митрополит

Снимка: БГНЕС

Избрани са двамата епископи, от които ще се определи русенският митрополит. От 9 кандидати на Епархийския събор, избирателите гласуваха за негово преосвещенство Стобийския епископ Наум, който е получил 22 гласа и негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, събрал 15 гласа.

Епископ НаумДвамата епископи ще продължат надпреварата другата седмица в София. Новият митрополит на Русе ще бъде избран от Светия синод. 

Протосингелът на Русенската епархия отец Виктор обяви днешното решение на Епархийския събор:

СнимкаИзборното събрание установи, че още на първото гласуване двама преосвещени епископи са получили изискуемото от устава на Българска православна църква Българска патриаршия мнозинство, а именно - Стобийският епископ Наум - 22 гласа, и Тивериополският епископ Тихон - 15 гласа, поради което наместникът на овакантения русенски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, съгласно член 87, ал.4 от Устава на Българската православна църква Българска патриаршия, прогласи: "За законно избрани от клира и миряните на Русенска епархия достойни приемници на Русенския митрополитски престол горните преосвещени епископи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44