Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще вдигне блокадата на украинските бази в Крим до 21-ви март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните министри на Украйна и Русия са се договорили за примирие в Крим до 21-ви март, съобщи и.д. министърът на отбраната на Украйна Игор Тенюх.

Русия ще вдигне блокадите на украинските бази в Крим до 21-ви март. Няма да бъдат предприемани мерки срещу военните ни установки в Крим до тази дата. Затова и военните ни обекти ще продължат да попълват резервите си, съобщи Тенюх след среща на кабинета в Киев. 

Пред агенция Интерфакс Тенюх заяви, че Украйна няма намерение да изтегля войските си от Крим въпреки бързото увеличаване на броя на руските военни в региона, които вече са около 22 000. По думите му съгласно договореностите за базирането на руския Черноморски флот в Крим Москва е определила таван от 12 500 за броя на своите военнослужещи в региона за 2014-а г. За съжаление, за много кратък период от време тези 12 500 нараснаха на 22 000. Това е грубо нарушение на двустранните договорености и е доказателство, че Русия незаконно довежда своите войски на територията на Крим, каза той.

В същото време временният премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви, че ще открие и изправи пред правосъдието всички, агитиращи към сепаратизъм на Кримския полуостров. Нека няма съмнение, Украйна ще намери всички подстрекатели към сепаратизъм и разделение, действащи под прикритието на руските военни и опитващи се да унищожат украинската независимост, подчерта Яценюк на по време на министерската среща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44