Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев ще лобира в Лондон за българския бизнес

| обновено на 17.03.14 в 11:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна тридневното посещение на президента Росен Плевнелиев във Великобритания. Сред основните цели на неговата визита е да бъдат активизирани българско-британските икономически и търговски отношения.

Държавният глава е придружаван от близо 30 български предприемачи. Днес те ще имат среща с представители на британските делови среди по време на обяд, даден в чест на президента Плевнелиев от кмета на Лондонското сити, финансовият център на Обединеното кралство. Утре ще бъде открит и специален българско-британски бизнес форум.

Великобритания е четвъртият по големина инвеститор в България с капитавложения от 2,5 млрд. евро. Българските фирми се надяват тази цифра да нарасне. Те смятат, че българската енергетика, както и инфраструктурните проекти в страната, ще привлекат нови британски средства. Друга област, която може да се окаже изгодна за британския бизнес, е създаването на съвместни предприятия в България за износ в трети държави, производството на детайли от автомобилната промишленост, както и аутсорсването на бизнес услуги.

Възможностите за насърчаване на чужди инвестиции в страната ще бъдат обсъдени днес и при срещата на Росен Плевнелиев с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.  

Държавният глава може да получи съвети и от десетките български експерти, които работят във финансовата институция. Той ще разговаря с тях по-късно днес преди да се срещне и с други представители на българската общност в посолството на страната в британската столица.

Визитата на Плевнелиев е наситена с официални срещи, най-атрактивната от които е с британския монарх. Кралица Елизабет Втора ще приеме Росен Плевнелиев във вторник. По-важните разговори обаче ще бъдат извън Бъкингамския дворец.

Българкият президент ще се срещне с вицепремиера Ник Клег и с британския външен министър Уилям Хейг. Очаква се съгласуване на позициите не само по горещи точки, като Украйна, но и изясняване на други, важни за България въпроси. Сред тях е искането на британското правителство Европейският съюз да преразгледа принципа на свободно движение на хора и да ограничи правата на имигрантите от други страни-членки. 

Росен Плевнелиев ще кацне в Лондон в момент, когато антибългарската кампания в жълтата британска преса позатихна заради несбъдналите се предсказания, че самолети, пълни с имигранти от София и Букурещ ще започнат да пристигат във Великобритания след първи януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44