Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е заключителното заседание на делото срещу 13-те имами в Пазарджик

| обновено на 17.03.14 в 12:06
Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд върви заключителното заседание по делото срешу 13-те имами, обвинени в антидържавна дейност и членство в ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями". 

Пред сградата на съда има представители на ВМРО. Районът е озвучен от патриотични песни. Те са тук, за да кажат "не" на ислямизацията в България. 

Днешното заседание започна с правото на лична защита на 13-те мюсюлмански духовници. Всички те заявяват пред съдебния състав, че са невинни и настояват за справедливост. Процесът е срамен сценарий на прокуратурата и на ДАНС, това е един политически сценарий, едно грубо вмешателство в религията ни, каза районният мюфтия за Смолян и София Али Хайраддин. Ако има вина, това е вина за вменяване на престъпление и то на най-видните, на най-обичаните и на най-образованите мюсюлмански духовници, каза още Хайраддин и призова в съдебната зала да бъде потърсена отговорност на подбудителите на този процес, които имат една-единствена цел - да сеят религиозна омраза.

Трябва да се търси отговорност от този, който е предизвикал този шум - министъра на вътрешните работи, шефа на ДАНС, хора от прокуратурата. Те знаят кой е основният подбудител и задължително на такива хора трябва да им се потърси отговорност, защото тука става въпрос за противопоставяне на религиозните общности и за дейност, която е срещу националната сигурност.

Делото продължава. Днес е малко вероятно да се стигне до присъди.

Прокуратурата поиска ефективна присъда за Ахмед Муса Ахмед и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими обвинението поиска глоби от 1000 до 5000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44