Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на предпоследно място в ЕС по доверие на гражданите в независимостта на съдебната система

България е на предпоследно място в Европейския съюз по доверие на гражданите в независимостта на съдебната система, като през 2013-а това доверие е намаляло още повече в сравнение с предходните две години.

Данните са от годишния преглед на Европейската комисия за качеството, ефективността и независимостта на правосъдието в 28-те страни-членки. Според тях само гражданите на Словакия вярват по-малко в независимостта на съдебната си система от българите, а с малко по-добри показатели от нас е Румъния. Тя е и единствената страна, която отделя за правосъдие по-малко средства от България на глава от населението.

В същото време страната ни заема една от водещите позиции по брой съдии на глава от населението – по този показател сме на 4-то място в Европейския съюз.

При представянето на данните заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг определи като тревожен факта, че в някои страни доверието в независимото правосъдие намалява, вместо да се повишава на фона на продължаващите реформи и мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44