Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда ще бъдат обявени присъдите по делото за проповядване на радикален ислям в Пазардик

Снимка: БГНЕС

Делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидържавна идеология и членство в ислямистката организация Ал Уаиф Ал Ислями, приключи. Присъдите ще бъдат обявени в сряда.  На днешното заключително заседание подсъдимите обявиха, че са невинни жертви на сценарий на ДАНС и прокуратурата и поискаха организаторите му да поемат отговорността за това.

В защитната си реч районният мюфтия на Смолян и София Али Хайредин заяви, че процесът е политически с цел печелене на електорат и поръчителите му трябва да носят отговорност.

Министърът на вътрешните работи, там са шефът на ДАНС, там са хора от Прокуратурата. Те знаят кой е основният. Имате дължностите. Вие открийте имената и конкретните поръчители. Това е една политическа игра в рамките на един дълъг период, от която игра политиците на днешното време противопоставят общностите, за да повдигат духа на своя електорат. Големият проблем е, че се насажда страх и омраза.

Прокурор Нели Попова заяви, че никой по никакъв начин не е влияел на държавното обвинение и че това е процес не срещу мюсюлманите в България, а срещу 13 души, които организирано са пропагандирали налагането на шериата в България. Има доказателства, че обвинените са част от "Ал Уаиф Ал Ислями" с пропаганден план за ислямизирането на страната, който е открит в дома на имама на Сърница Саит Муутлу, каза прокурор Нели Попова, и отново поиска осъдителни присъди за 13-те имами.

Пред сградата на съда днес бяха представители на ВМРО с Ангел Джамбазки, който каза:

Този процес е важен за държавата и държавността, защото е процес срещу ислямизацията на циганските махали, процес срещу разделението на обществото, процес срещу опитите на ДПС да отделя хората на едни и на други. За това отново сме тук, за да чуем решенията на съда.

В сряда, в 14.00 часа съдя Ивета Парпулова ще обяви виновни или невинни са обвинените имами. От полицията потвърдиха, че ще има засилено полицейско присъствие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44