Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска фотоволтаична асоциация внесе предложение за въвеждане на енергиен борд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българска фотоволтаична асоциация внася предложение при министъра на енергетиката Драгомир Стойнев за въвеждане на енергиен борд за финансовото стабилизиране и преструктуриране на енергийния сектор. Предложението е провокирано от процесите, които протичат през последните дни в българската енергетика, съобщи за "Хоризонт" председателят на асоциацията Меглена Русенова.

Бордът спешно ще привлече авторитетни международни институции, които да подкрепят реформите в сектора и да гарантират предотвратяването на фалита на НЕК и оттам верижно на други енергийни дружества. Само енергийният борд може да осигури дългосрочна финансова стабилност на системата, смята Русинова:

Въвеждането на енергиен борд, което да стане с подкрепата на ЕК, на Световната банка, на Европейската банка за възстановяване и развитие, на Европейската инвестиционна банка, които реално могат да осигурят необходимото финансиране за преструктурирането и финансовото оздравяване на сектора. Решенията, които се взимат на парче, само създават допълнително финансови тежести. Явно НЕК вече е в състояние на технически фалит, което е обезпокоително за всички нас като инвеститори и български граждани.

Енергийният борд ще гарантира и осигуряване на техническа помощ за ДКЕВР и назначаването на външен мениджмънт, който да управлява Българския енергиен холдинг и НЕК в условията на публична отчетност и конкурентна среда, каза Русинова. 

Принципът на налагането на Борда е да има гаранции за финансиране на експертиза и европейски реформи в енергетиката. Само това е пътят за финансовото й стабилизиране - пазарни отношения и либерализиран пазар. Състоянието на енергетиката явно е доведено до такова положение, че се изискват незабавни, спешни и радикални действия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44