Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 21 руски и украински официални представители стават обект на европейски санкции заради Крим

Снимка: БГНЕС

Общо 21 руски и украински официални представители, отговорни за нарушаването на териториалната цялост на Украйна, от днес са обект на европейски санкции. Те включват забрана за пътуване в ЕС, както и замразяване на сметки и активи. Имената на потърпевшите не са обявени. Очаква се по-късно днес те да бъдат публикувани в официалния вестник на Европейския съюз. Неофициалните информации са, че в списъка има представители на руската Дума и на военното ръководство на страната, както и украински сепаратистки лидери. В него обаче няма членове на руското правителство, нито шефове на енергийни компании, съобщи преди малко българският външен министър Кристиан Вигенин и добави:

Това е още един сигнал, че ЕС иска да запази възможността за продължаване на разговорите с Русия, да не затваря дипломатическите канали. Надявам се руската страна да оцени този сигнал и да се възползва от него.

Още в четвъртък и петък, когато тук предстои среща на държавните и правителствените ръководители, списъкът на санкционираните може да бъде разширен. Също тогава, при липса на признаци за диалогичност от страна на Русия, може да се стигне и до налагане на търговски или икономически мерки срещу нея.

Българският външен министър подчерта, че въвеждането на санкции, които ще имат негативен ефект не само върху Русия, но и върху страни от ЕС, не е най-доброто решение. Според Кристиан Вигенин все още има шанс това да се избегне.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44