Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партии съдействат за подписката за референдум за промяна на изборните правила

Политически партии са оказали организационно съдействие за събиране на подписката за референдума за промяна на част от изборните правила. Подписите обаче са граждански, а не партийни, заявиха от инициативния комитет, организирал подписката. Въпроси за референдум за промяна на изборните правила предложи президенът Росен Плевнелиев.

Активистите на няколко партии са работили като доброволци за събиране на подписи, посочи професор Георги Близнашки.

Но, истината е, че политическа партия ГЕРБ изпълниха онзи ангажимент, който поеха още в началото. При първите срещи с тях те внесоха тези 500 хиляди гласа, но аз не ги смятам за строго партийни. Ние сме благодарни абсолютно на всички. Както на политическа партия ГЕРБ, така и на партиите от Реформаторския блок, така и на неправителствените организации, които ни подпомогнаха, а и на множеството индивидуални доброволци, които носеха по 100, по 200, по 300 подписа.

Професор Александър Кьосев и професор Калин Янакиев добавиха:

Масичките, столовете, активистите, свободното време, което беше употребено, принадлежат на ГЕРБ или на ранобудните студенти или на Реформаторския блок, и на различни други организации, групи и мрежи, които ни подкрепиха. Подписите са на гражданите. Кой е събирал подписите е едно, а кой е подписвал е друго.
Когато се събират подписи за референдум, партиите предоставят своята инфраструктура и в това няма нищо лошо, нищо необичайно и нищо нелогично.

Според организаторите на подписката, ако референдумът за промяна на част от изборните правила се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, ще се повиши интереса към евроизборите и ще бъдат спестени от бюджета около 20 милиона лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44