Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама наложи санкции срещу руски официални лица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама наложи санкции срещу руски официални лица, сред които съветници на руския президент Владимир Путин, заради подкрепата им на смятания за нелегален от САЩ референдум в Крим. От Белия дом беше съобщено още, че се работи над идентифицирането и на лица извънправителствените кръгове, на които също ще бъдат наложени санкции. Мерките на САЩ бяха обявени, малко след като Европейският съюз издаде визови рестрикции и замрази авоарите на 21 лица, които са били свързани  в конфликта в Украйна.

По време на кратко обръщение от Белия дом президентът Барак Обама сам обяви налагането на най-обширните санкции на Русия след края на Студената война и допълни, че е издал нова изпълнителна заповед, която предвижда мерки и за индивиди, свързани с оръжейната промишленост и такива, които оказват материална подкрепа на Русия.

Обама изрази и надежда за дипломатически изход:

Вярвам, че все още има дипломатически начин за излизане от ситуацията, така че да се адресират интересите на Русия и Украйна. Това изисква изтегляне на руските военни в Крим обратно в базите им, подкрепянето на изпращането на допълнителни международни наблюдатели в Украйна и поемане на ангажимент за диалог с украинското правителство.

В същото време официално лице от администрацията, пожелало анонимност, коментира, че в списъка са още ключови политически играчи, които са отговорни за затягане на човешките права и граждански свободи в Русия.

По-рано в съобщение на Белия дом беше уточнено, че тези санкции изпращат ясен сигнал, че действията на руското правителство за нарушаване суверенитета и териториалната цялост на Украйна водят до последствия. Според съобщението Русия е изправена пред още санкции, ако не започне да спазва международното право.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44