Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

На първа страница на вестниците "Дума" и "Земя" водещото заглавие е "Крим избра Русия". Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация, след референдума, на който близо 96,77% от участвалите жители на Крим гласуваха за отделяне от Украйна, допълва изданието.  "Стандарт" отбелязва новината със заглавието "Западът не посмя да пореже Москва" и отбелязва мерките на САЩ и Европейския съюз, които налагат ограничения на пътувания и замразяване на авоари, като безпрецедентни в историята на отношенията между Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз. 

"Безработицата стигна рекордни за последните десет години нива" е заглавието от първата страница на вестник "Сега".  Мерките за  борба с безработицата продължават да не дават съществен резултат, показват поредни статистически данни, този път от наблюдението на работната сила през 2013-а година. Най-сериозно е увеличението на безработицата сред младежите до 29 години, допълва  изданието. "Парадокс: Безработицата расте, заетостта - също" е заглавието на вестник "Труд". Според изданието причината за този парадокс е, че българите в трудоспособна възраст намаляват по-бързо от броя на работещите. "Капитал Дейли" обяснява в статията по темата: "Един от най-сериозните проблеми е структурната безработица - бизнесът разкрива нови длъжности, но не може да намери хора с необходимите компетенции".

"407 българчета осиновени в чужбина за 2013-а година" е водещото заглавие на вестник "Телеграф". От Министерството на правосъдието посочват, че в сравнение с предходните години това е рекорд. 

Четири пъти полицията не успяла да заведе в съда убиеца от Лясковец, е една от водещите теми на вестник "24 часа". Убиецът от Лясковец се е оплаквал на Борис Велчев от полицейски произвол, допълва изданието. "Труд" съобщава, че съдебният състав по случая е заседавал в болницата, където  Петко Петков е на системи в реанимацията след операция. Вестник "Преса" уточнява, че в началото, за да сплашат стрелеца, командосите стреляли по него с халосни патрони.

Чавдар Васев е новият заместник директор на Агенция "Митници", съобщава "Стандарт" и уточнява, че заповедта е подписана от министъра на финансите Петър Чобанов. Васев има дългогодишен управленски опит като главен секретар на Държавния застрахователен институт и на Агенция „Митници“.

Вестник "Труд" цитира одит на Европейската сметна палата, според който Държавен фонд "Земеделие" не само не е забелязал измами с двойно деклариране на едни и същи ниви от различни земеделци за евросубсидии, но дори е помогнал те да получат пари. 

"ЧЕЗ, И Ви Ен и "Енерго-Про" трябва да платят до края на работния ден днес 320 млн. лв. на НЕК", пише вестник "Преса". Според ултиматум, поставен от ДКЕВР и енергийния министър Драгомир Стойнев, ако фирмите не възстановят парите на НЕК, още утре може да започне процедура за отнемане на лиценза им. 

Бургас и Велико Търново са най-добрите градове за живеене, пише вестник „24 часа“ . С призове са и Несебър, Аксаково, София, Варна, Кюстендил, Пловдив и сръбският Димитровград.  Столицата печели с две награди за „Най-добър град за културен живот“ и „Най-добър бизнес град“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44