Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1800 дка нови гори ще бъдат залесени в Югозападна България

Снимка: Иванка Петрова

Над 1800 декара нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападното държавно предприятие. Това е с една трета повече в сравнение с миналата година.

Заради топлото време залесяването започва по-рано от предвиденото. Десетки безработни, регистрирани в Бюрата по труда, ще бъдат наети в процеса по създаване на нови горски площи, каза Снежана Паскалева - експерт във "Връзки с обществеността".

По-големи залесявания се предвиждат в районите на Държавно ловно стопанство Осогово-Кюстендил и държавните горски стопанства в Дупница, Радомир, Елешница, Места, Благоевград, София, Етрополе и Пирдоп. Тази година усилията на ръководния екип на югозападното държавно предприятие са насочени приоритетно към по-бързо възстановяване на засегнатите от пожари изсъхнали горски територии. За това 34 на сто от предвидените залесявания са върху освободени терени след пожар, а 26 % върху почистени и подготвени площи и след проведени задължителни санитарни сечи.

1 милион и 300 хиляди фиданки са осигурени за залесяването в Югозападното държавно предприятие, като 700 хиляди са иглолистни - основно бял и черен бор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44