Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийното министерство предлага Столична община да тегли заем заради задълженията на "Топлофикация София"

Снимка: Ивайло Михайлов

Държавата е поискала Столичната община да погаси задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 500 милиона лева.

Министерството на икономиката и енергетиката предлага Общината да изтегли заем, за да разплати старите си задължения. Това няма как да се случи, заяви председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Той пресметна, че всеки софиянец ще бъде натоварен с 500 лева допълнително: 

Това е рекетьорско отношение от страна на държавата. Няма как да водим разговори за дългове, трупани години назад във времето, и на масата да се постави въпросът плащайте ги утре или ние предприемаме всички законови действия срещу дружеството. Сега Столична община, по примера на държавата, да вземе няколкостотин милиона кредит и да решим проблемите на държавата и на енергетиката в България, защото това всъщност е големият проблем. Има огромен дефицит в енергетиката и не знам защо министърът е решил, че Столична община, тъй като има висок кредитен рейтинг, може да вземе 500 милиона и да му ги даде така. 500 лева от всеки софиянец за справяне с енергийната криза. По-лошото в ситуацията е, че системата, в която работи дружеството, както и други енергийни дружества, всъщност е такава, че не се вижда изход от кризата. Няма как министърът, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и БЕХ да се правят, че това не съществува, каза Стойнев.

Общинските съветници от ГЕРБ в София обявиха, че няма да подкрепят исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на водата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44