Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери реагираха остро на руските действия, свързани с Крим

Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама призова за среща на най-развитите икономически държави през следващата седмица, на която да бъде обсъдена ескалиращата конфронтация с Русия във връзка с Крим. Обама е поканил членовете на Г-7 да се присъединят към него в Хага, където той ще участва в среща за ядрената сигурност, но без Русия.

По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че страните - членки на Г-8 са прекратили участието на Русия в срещите си. Пред френско радио Фабиюс обясни: За 6-и юни президентът (Путин) остава поканен.

Министърът на външните работи Уилям Хейг заяви, че Великобритания прекратява военното сътрудничество с Русия. Лондон ще настоява за приемане на пакет от по-строги санкции срещу Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че присъединяването на Крим към Русия противоречи на международното право.

Премиерът на Полша Доналд Туск каза, че действията на Русия са променили границите на Украйна и "геополитическата ситуация в този регион и в света".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44