Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат проект на декларация за кризата в Украйна

Снимка: БГНЕС
По предложение на левицата Народното събрание ще обсъди проект на декларация за кризата в Украйна. Има три проекта - на Коалиция за България, на ГЕРБ и на "Атака".

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не могат да бъдат игнорирани два основни факта - че в Украйна живеят над 250 000 българи и че България е икономически обвързана с Русия, най-вече с доставките на енергоносители:

Нашият проект е принципна, ясна и рамкова позиция на България, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог за тази сложна криза. Разчитам и се надявам политическите сили в Народното събрание да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие. Да бъдем в рамките на европейската позиция със своите, разбира се, специфични интереси.

От "Атака" настояват България да признае резултатите от референдума в Крим и да се обяви срещу икономическите санкции спрямо Русия.

ДПС не предлага свой проект за декларация, защото темата изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес и да бъде приета с широко политическо съгласие



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44