Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон Росен Плевнелиев ще постави въпроса за имигрантите

Снимка: president.bg
Европейското сътрудничество и имиграцията ще присъстват осезаемо в разговорите на президента Росен Плевнелиев през последния ден от неговото посещение в Лондон.

Насърчаване на българския износ и привличане на чуждестранни инвестиции в страната бяха основните акценти през първите два дни от визитата на българския държавен глава в Обединеното кралство. Той проведе разговори в Европейската банка за възстановяване и развитие и откри Българско-британски бизнес форум в Лондон.

Росен Плевнелиев се срещна и с британската кралица, с което стана вторият български държавен глава, пристъпил прага на  Бъкингамския дворец, след Петър Стоянов през 2001-ва година.

Днес Плевнелиев ще обсъди със своите домакини въпросите, които след влизането на България в ЕС заплашват да хвърлят сянка върху двустранните отношения – имиграцията и искането на Великобритания да бъде ограничено свободното движение на хора в организацията.

Има опасност наближаващите през май избори за Европейски парламент отново да разпалят затихналата антибългарска кампания в жълтата преса, която подклажда обществените страхове за наплив от чуждестранна работна ръка. Бавно се движи и решаването на въпроса със замразените заеми за български студенти.

Президентът ще се срещне днес с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън и с вицепремиера Ник Клег.

Росен Плевнелиев ще говори за нуждата от запазване на европейските ценности в лекция в престижния Кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44