Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският Конституционен съд одобри договора за приемане на Крим в Русия

| обновено на 19.03.14 в 17:35
Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Руската федерация се произнесе днес, че договорът за приемане на Крим в Русия съответства на Конституцията на Руската федерация, съобщи председателят на съда Валерий ЗоркинБроени часове след това руският президент Владимир Путин внесе документа в Държавната дума за ратификация

Долната камара на руския парламент ще се събере утре следобед на извънредно заседание за да обсъди и приеме необходимите документи, оформящи юридически присъединяването на Крим и град Севастопол към Руската федерация. В петък предстои обсъждане и в Съвета на федерацията. 

Според договора за присъединяване, до 1 януари 2015 год. ще е в сила преходен период за уреждане на въпросите, свързани с интеграцията на новите субекти в икономическата, финансова, кредитна и правна система на Руската федерация. Предстои да се изработят и правилата, според които ще се носи военната служба в Крим. На този фон продължават дипломатическите усилия за търсене на изход от кризата около Украйна. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристига тази вечер в Москва и утре му предстоят разговори с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. На следващия ден той ще е в Киев. И в двете столици ръководителят на световната организация ще води разговори за уреждане на кризата единствено върху принципите на Устава на ООН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44