Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри 1 млрд. евро допълнителна помощ за Украйна

Оли Рен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) обяви допълнителна финансова подкрепа за Украйна - до 1 милиард евро под формата на средносрочни заеми. Целта е да се стабилизира платежният баланс на страната, като отпускането на средствата е обвързано с условия за реформи, които ще подобрят фискалната дисциплина и перспективите й за растеж.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен подчерта:

Тази финансова подкрепа ще помогне да се стабилизира влошаващата се финансова ситуация в Украйна и затова тя ще бъде необходим елемент от постигането на мирно решение на кризата там, по пътя на преговорите и спазването на международното право.

Обстановката в Украйна е била обсъждана на днешното заседание на Колежа на комисарите. Те са били на мнение, че след последните събития в Крим, ситуацията е много сериозна - и съответно може да доведе и до много сериозни последици за отношенията между Евросъюза и Русия. Това съобщи заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевкович. Той не изключи възможността, наред с всички останали проблеми, утре Европейският съвет да обсъди и създаването на фонд за солидарност със страните, които биха пострадали най-много от евентуални санкции срещу Русия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44