Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет обсъжда санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел се договориха да убедят партньорите си в Евросъюза за допълнителни мерки срещу Москва, заяви говорител на британското правителство. Държавните и правителствени ръководители от Евросъюза ще обсъдят днес и утре обхвата на санкциите срещу Русия. Решение за икономически мерки не се очаква на този етап.

Забрана за влизане в Евросъюза и замразяване на сметки и активи на повече и по-високопоставени руски представители – това е единствената мярка, по която в момента изглежда възможно единодушното съгласие на 28-те. И за нея обаче доминират мненията, че засега не трябва да се стига твърде далеч, определено не до президента Владимир Путин и ключови министри от руското правителство. Това, според редица страни-членки, би отрязало окончателно пътя за диалог с Кремъл.

Що се отнася до плановете за икономически и търговски санкции – включително срещу възлови енергийни компании като "Газпром" и "Роснефт", единодушието на този етап е много малко вероятно, въпреки анексирането на Крим, срещу което Европа многократно предупреждаваше. Подобни действия биха стрували много скъпо на редица страни в Евросъюза и биха изправили други пред енергийна криза. Затова се очаква днес по-скоро да се обсъжда точно каква ще е цената и дали Европа може да си я позволи, като се има предвид и че властите в Москва ще отвърнат с насрещни мерки. Кои ще са най-потърпевшите държави и как Европейският съюз би могъл да ги компенсира, е друга тема, която ще присъства в дискусиите. При подготовката им на димломатическо ниво сред тези страни многократно е била споменавана и България.

В рамките на заседанието на Европейския съвет се очаква украинският премиер Арсений Яценюк да получи пълномощия да подпише политическата част от споразумение за асоцииране на страната му към Евросъюза в кулоарите на срещата в Брюксел.

На заседанието в Брюксел България ще бъде представена от премиера Пламен Орешарски, който преди това ще участва в координационна среща на Партията на европейските социалисти, ръководена от нейния председател Сергей Станишев. За подобна координационна среща, но на Европейската народна партия, в Брюксел е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44