Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата може да подпомогне специализираните предприятия на хора с увреждания

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че държавата може да подпомогне специализираните предприятия на хора с увреждания. Той откри в Пловдив изложение на социалните кооперации. 130 от тях дават работа на около 6 хиляди души, половината са хора с увреждания.

Със средства от бюджета и от Европейски съюз на стойност 500 хиляди лева миналата година са подпомогнати 38 проекта в рамките на два конкурса, организирани от Агенцията за хората с увреждания, каза още министър Адемов.

Що се отнася до Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" през изтичащия програмен период са усвоени близо 7 милиона лева за проекти, свързани с подобряване и адаптиране на работни места, подкрепа на работодатели за наемане на хора с увреждания, каза Адемов.

Участници в изложението подчертаха, че трудно издържат на пазара.

Социалните предприятия са реална възможност за трудова и социална рехабилитация и тези предприятия трябва да бъдат подпомагани от държавата. Ние не чакаме нищо наготово, ние работим и искаме възможности за упражняване правото ни на труд, обясни Йовка Гайкова от Варна.

В панаира тази години участват също социални предприятия и кооперации от Румъния и Италия.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44