Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емисията на държавни ценни книжа няма нищо общо с изборите, увери финансовият министър

Снимка: БГНЕС
З милиарда лева от емисията на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари ще бъдат използвани за рефинасиране на емисията от 2002 година и 1.3 милиарда за рефинансиране на стари емисии с падеж през тази година. Останалите 900 милиона лева ще бъдат използвани за финансиране на бюджетния дефицит. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в Стара Загора след среща с представители на бизнеса от региона, на която бяха представени възможности за кредитиране от Българската банка за развитие.

Финансовият министър беше категоричен, че външната емисия няма нищо общо с предстоящите избори.

Ние внимателно следим ситуацията на пазарите, те са много динамични като поведение, но ще се опитаме да изберем този прозорец, който е най-изгоден от гледна точка на интересите на държавата да емитираме при най-изгодна цена. Виждате в момента как се увеличи в момента и несигурността от гледна точка на събитията в Украйна. Трябва внимателно да се прецени кога ще се излезе, точно с каква валута и с какъв матуритет, т.е. с каква срочност ще са новите ценни книжа, каза Чобанов. 

На този етап не могат да се прогнозират в точни цифри възможните загуби за българската икономика и бизнес от евентуални строги санкции на Европейския съюз към Русия, коментира Петър Чобанов. Според него най-засегнати от тях ще бъдат страните от Централна и Източна Европа. Финансовият министър е оптимист, че българските фирми имат рефлекс да се ориентират бързо и да намират нови пазари. Чобанов отказа да коментира последиците от евентуалното отнемане на лицензите на ЕРП-тата, но се позова на потвърдения кредитен рейтинг на БЕХ.

На въпрос за риска от лошите кредити, финансовият министър отговори, че те намаляват, но в същото време се увеличават нивата на кредитиране.

От началото на годината ББР е отпуснала на бизнеса кредити за 100 милиона лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44