Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц: ЕС трябва да остави отворени каналите за комуникация с Москва

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да мисли за изхода от конфликта в Крим и да остави отворени всички канали за комуникация с Москва. Този призив отправи към държавните и правителствените ръководители на 28-те председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, по време на срещата на върха в Брюксел. 

Шулц определи Кримската криза като голяма заплаха за системата за сигурност, изградена в Европа, след Втората световна война.

Границите в Европа вече са преначертани в резултат на външен натиск, каза той и добави, че за пръв път след Студената война една държава е използвала сила, за да анексира част от друга.

Също за пръв път от тогава хората в Европа се страхуват за сигурността си, заяви председателят на Европарламента. Според него днес именно страхът е преобладаващото чувство на Стария континент: Бизнесмените се страхуват от спирала от санкции, която би ограничила печалбите им, работниците се страхуват за работните си места, а хората в близките до Украйна страни – от нова Студена война.

Според Мартин Шулц позицията на Европейския съюз трябва да е, че случилото се в Украйна е недопустимо и никога не бива да се повтаря.

Трябва обаче да внимаваме и да не се подхлъзнем към още по-сериозен конфликт, предупреди председателят на Европейския парламент. Той смята, че евентуални санкции трябва да имат цел и да са подкрепени със стратегия – каквато, според него, Евросъюзът трябва да изработи за отношенията си с Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44