Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да налага на Русия търговски и икономически санкции заради анексирането на Крим

Европейският съюз няма да налага на Русия търговски и икономически санкции заради анексирането на Крим. Това е резултатът от продължилите до късно снощи в Брюксел разговори между лидерите на страните - членки. Европейският съвет обаче разшири индивидуалните и политическите санкции, съобщи неговият председател Херман ван Ромпой:
 
При липсата на действия за намаляване на напрежението от страна на Русия Европейският съвет реши да разшири списъка на лицата, които са обект на забрана за пътуване в Европейския съюз и замразяване на банкови сметки и активи. Добавяме в този списък още 12 имена. Освен това отменяме следващата среща на върха Европейски съюз - Русия, а страните - членки ще отменят редовните двустранни срещи на високо ниво, заяви Ван Ромпой и формулира възможността за бъдещи, по-мащабни санкции, насочени вече не към отделни личности, а към руската държава:

Ние ясно заявяваме, че неуспехът кризата да се реши по мирен път, както и всяка стъпка на Русия към дестабилизиране на Украйна, ще имат широко разпростиращи се последици - и с това имаме предвид последици в широка сфера от икономически области.

Европейската комисия и страните - членки ще трябва да излязат с предложения какви да са евентуалните мерки. Освен това Европейската комисия трябва до юни да разработи план за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес, като в началото му предстои церемония по подписване на политическия раздел от споразумението за асоцииране с Украйна. За тази цел в Брюксел е украинският премиер Арсений Яценюк. Европейските лидери очакват, че с подписването на документа ще дадат европейска перспектива на страната, както и стимул за демократични реформи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44