Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на федерацията ратифицира договора за приемане на Крим в състава на Русия

| обновено на 21.03.14 в 11:23

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент - гласува единодушно за присъединяването на Крим и град Севастопол към Русия. Приет беше и конституционен закон за създаването на двата нови субекта в състава на Руската федерация. 

С днешното гласуване на предложените от президента Владимир Путин законопроекти се урежда правният статут и фактическото присъединяване на новите два субекта към Руската федерация: Крим - като република и Севастопол - като град с федерално значение.

Докладчик по двата документа беше външният министър Сергей Лавров. Според него терминът "анексия" е неприложим към процеса на присъединяване на Крим към Русия: Чуждестранните колеги, които говорят за анексия, нека първо изгледат кадрите от  Крим, където жителите на полуострова показват своята искрена радост от влизането в Русия. Сегашните власти в Киев не оставиха на Крим друга възможност и Русия нямаше как да не реагира положително на молбата на братските народи и да се притече на помощ, подчерта Сергей Лавров. Той определи санкциите срещу Русия като абсолютно неприемливи и посочи, че те ще бъдат пречка за нормалните контакти.

От своя страна Съветът на федерацията прие декларация по повод обявените от ЕС и САЩ санкции, които определя като безпрецедентен политически шантаж и опит да бъде наказана Русия за нейния независим външнополитически курс. В отговор на санкциите Русия вече подготвя контрамерки, които ще бъдат реципрочни, обявиха от външното министерство. Подготвя се и денонсиране на споразумението от Харков за руския черноморски флот в Севастопол, което по думите на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, не е в сила след като градът вече е руски. Така ще отпадне и намалението в цената на руския газ и Украйна може да се окаже, че ще бъде принудена да плаща  най-високата цена в Европа за руското синьо гориво.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44