Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорът Атанас Гебрев е номиниран за главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС
Асоциацията на прокурорите номинира прокурора от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев за поста главен съдебен инспектор.

Номинацията дойде изненадващо, без каквато и да е предварителна информация, че в прокурорските среди изобщо вървят дебати за номиниране на човек за ключовия съдебен пост.

Предложението е изпратено на народните представители, които единствено могат да внасят кандидатури за ключовия съдебен пост.

Новината стана известна, докато Съюзът на съдиите представяше своите номинации за главен съдебен инспектор - съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Изслушването на Точкова и Чочкова е финална фаза от продължила близо месец вътрешна за Съюза на съдиите процедура. Двете отговаряха на публичен форум на десетките въпроси на неправителствени организации за ролята на съдебния инспекторат и необходимостта от неговото реформиране.

За избора на главен съдебен инспектор са необходими засега непостижимите 160 разноцветни депутатски гласа.

Що се отнася до новото име - това на прокурор Атанас Гебрев, последният знаков случай, по който той работи, е проверката на записите от Банкя на разговорите на експремиера Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Имаше проверка и на Инспектората към Върховната касационна прокуратура. Данни за престъпление срещу правосъдието не бяха открити, въпреки че по време на разговорите се обсъждат висящи дела и ключови съдебни назначения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44