Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС искат мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия

Херман ван Ромпой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Европейският съюз не вземе мерки сега, след 20 години ще бъде 80 процента зависим от внос на енергоносители. Това предупреди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Брюксел. Срещата на лидерите завърши с решение страните от Евросъюза да предприемат конкретни мерки за намаляване на енергийната си зависимост от Русия. 

Министър-председателят Пламен Орешарски посочи двупосочните газови връзки със съседни страни като възможност за намаляване на нашата енергийна зависимост от Русия, като подчерта, че скоро предстои откриване на интерконекторната връзка с Румъния. На върпрос доколко тя ще понижи зависимостта ни от руски газ, Орешарски отговори, че капацитетът не е много голям. Той посочи и значението, което могат да има връзките с Турция, Гърция и Сърбия. 

Що се отнася до това дали страната ни трябва да инвестира в изграждането на терминал за втечнен газ, според министър-председателя това е доста сериозна инвестиция и е по-добре да се работи върху двупосочната газова връзка с Гърция, за да можем да ползваме нейния терминал. Енергийната ефективност също е фактор. У нас тя не е на нужното ниво и повишаването й ще намали зависимостта от Русия и ще увеличи конкурентоспособността на икономиката ни, смята премиерът.

На въпрос дали при евентуална газова криза следващата зима България ще бъде по-подготвена, отколкото беше през 2009-а, Орешарски отговори, че не разглежда сценарий за нова криза с доставките на газ, но че страната ни би имала и повече време, и повече варианти да реагира. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44