Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОССЕ ще изпрати мониторингова мисия в Украйна

ОССЕ лого
Снимка: БГНЕС

Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа взе решение за изпращане на специална мониторингова мисия в Украйна. Целта на наблюдателите е да допринесат за намаляване на напрежението и утвържадаване на мира и сигурността в страната. 

В началния си етап мисията на ОССЕ ще наброява до сто цивилни наблюдатели, които събират информация за обстановката в Украйна и ще съдействат за диалога между различните представители на украинското общество. Мандатът на наблюдателите е за шест месеца и ще се простира върху девет области на Украйна. В това число влизат Одеса, Донецк, Харков и други райони, в които имаше вълнения на рускоезичното население, но не и Крим. 

Настояването на украинския представител за включването на полуострова в мисията на ОССЕ остана напразно. "Мандатът е абсолютно точен и изхожда от днешните геополитически реалности", заяви руският постоянен преставител, отбелязвайки, че след решенията на временните власти в Симферопол и на парламента в Москва Крим вече е "част от Русия".

Руското външно министерство изрази надежда, че мисията на ОССЕ в Украйна ще спомогне за решаване на "вътрешната украинска криза" и ще спре "националното бандиство и радикалните тенденции" в страната. Мандатът на мисията отразява новата политическа и законова реалност и не включва Кримския полуостров и Севастопол, които вече са част от Русия, се изтъква в изявлението.

Санкциите наложени на Русия от ЕС са "откъснати от реалността", заяви още дипломатическото ведомство, цитирано от Ройтерс. Москва си запазва правото на реципрочни действия, се посочва в изявлението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44