Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е 12-та в ЕС по брой на молбите за убежище

България е на 12-то място в ЕС по брой на подадените молби за убежище през миналата година, според нов доклад на ООН. Страната ни обаче се нарежда на второ място след Унгария по процентен ръст на чужденците, които търсят международна закрила у нас.

Рязко покачване на подадените молби за закрила поради кризата в Сирия се отбелязва в доклада на Върховния комисариат по бежанците към ООН озаглавен "Тенденции в областта на закрилата 2013-та". Афганистан, който през последните две години бе основна страна на произход на търсещите закрива по света, сега се нарежда на трето място след Сирия и Руската федерация вследствие на променящата се международна динамика, пише в доклада. 

Бежанците, подали молби в Европа, са с една трета повече спрямо 2012-та, като общият им брой е над 480 хиляди души. България се нарежда на второ място по процентен ръст с 6 980 молби предимно от сирийски граждани, което е 467 процента увеличение спрямо 2012-та година според данните в доклада на ООН.

Българският червен кръст очаква нова вълна от бежанци през май, стана ясно на провеждащия се в Кърджали Национален събор на младежките структури на организацията. В помощ на имигрантите ще бъдат обучени доброволци, 60 младежи вече са преминали  специален курс за работа с децата-бежанци.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44