Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Попова: Политическите сили трябва да проявят разум за ЦИК

| обновено на 22.03.14 в 14:44
М. Попова е гост на празника на В. Търново
Снимка: Катя Чорова

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че политическите сили трябва да проявят разум при разпределянето на местата в Централната избирателна комисия в отговор на въпроса има ли президентът Росен Плевнелиев ход назад  в конфликта по този казус:

Не мога да кажа има ли, няма ли ход назад. Той снощи е направил изявление и е казал, че указът е издаден и той не възнамерява да променя своето становище и остава да се обмислят други ходове, които партийно-политическия елит ще трябва да реши и аз съм сигурна, че ще го направим. Надявам се да има разум, да има едно внимателно оценяване на обстановката от всички парламентарно представени сили и от тези, които са извън парламента, за да направим така, че изборите наистина да бъдат произведени. За това ми се иска да призова целия наш политически елит и покрай този казус много внимателно да се разсъждава, да се мисли, да се успокоим най-напред, да седнат да отработят нещата разумно, юридически грамотно, интелигентно като постъпка и като поведение и наистина да произведем европейски избори. 

Вицепрезидентът заяви още, че защитата на  българския интерес трябва да бъде в центъра на свикания от държавния глава на 24 март Консултативен съвет по национална сигурност. На него ще се обсъждат потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна:

За мен защитата на националната кауза е абсолютно безапелационна. За мен е много важно да отречем всякаква възможност политическите конфликти да прерастват във военни. Другото нещо, което според мен е много важно и трябва да се каже - това е нашата загриженост и убеденост, че украинското ръководство ще има внимателно, демократично и европейско отношение към българските общности в Украйна, за които ние държим, за които се грижим.

Във връзка с трагичния случай в Лясковец, Попова коментира, че преди да се направи пълен анализ е прибързано да се искат оставки:

Има убит човек, което е много тъжно, много трагично и има ранени хора, които трябва да се възстановят. Има вероятно и проблеми - ведомствени и оперативни, но за това анализът тепърва предстои. Той ще бъде направен. Дано да си направим правилните изводи и малко по-назад да оставим говоренето кой пръв трябва да подава оставка и кой е виновен. Преди това е логично и е нормално да има анализ какво е било, кога, как се е случило, как са минали нещата и тогава да стигнем до логичния извод кой и как ще носи отговорност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44