Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасова: Вероятно през второто шестмесечие няма да има средства в системата на здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ заявиха, че половината от резерва на Здравната каса е изхарчен. Това, според тях, ще доведе до безпаричие в здравната система през второто полугодие. За опасенията на ГЕРБ е репортажът на :

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от надзорния съвет на здравната каса, десетицата е между 150 милиона и 300 милиона лева. В същото време резерва е 136 милиона лева. десислава Атанасова коментира.

Най-сериозен е дефицитът по отношение на финансирането на болничната помощ и по отношение на разходите, свързани с лекарствените продукти в хуманната медицина и за домашно лечение,  които НЗОК заплаща и тези, които се полагат по клинични пътеки в лечебните заведения. На фона на тази страшна картина, която се очертава, на фона на фактите, че вече наполовина е изхарчен резервът на Здравната каса и то на нива от 136 милиона, което, ако продължава по същия начин и хоспитализациите в лечебните аведения, и неяснотите относно методиката, по която Здравната каса ще плаща, ще се окаже, че вероятно през месеците след  второто шестмесечие на годината няма да има средства в системата на здравеопазването.

Атанасова алармира и за продължението на министъра на здравеопазването Таня Андреева да бъде закрит  Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Атанасова посочи, че този орган е постигнал намаляване на над  850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 милиона лева на Здравната каса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44