Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен празнува победата на Стария бряст в конкурса за Европейско дърво на 2014-а година

Снимка: sliven.bg

Днес Сливен празнува победата на Стария бряст в конкурса за Европейско дърво на 2014-а година. Хилядолетното дърво спечели конкурса с над 77 хиляди гласа и води с над 40 000 пред втория в надпреварата. Наградата беше връчена официално на 19 март в Европейския парламент в Брюксел. Кметът Кольо Минев представи пред гражданите статуетката на първенеца в конкурса за европейско дърво на годината и поздрави Сливен и България с победата на Стария бряст:

Едно признание за нашето най-обичано дърво в Европа. Ще продължим да се грижим за него като символ на доброто, символ на любовта.

Победата над националните първенци на 10 европейски държави бе постигната с подкрепата на българите у нас и по света, основателно припомни общинският съветник Иван Иванов:

Радвам се, защото Сливен обедини българите не само в България, а и по целия свят.

Сред гостите на Сливен беше организаторът на гласуването на таврийските българи, преподавателката в Мелитополския педагогически университет Наталия Краско:

Наистина, Старият бряст, според мен, това е дървото, което най-заслужено трябва да спечели. Честито на Стария бряст.

Мотивите за празника на председателя на местния парламент Мария Григорова:

Голямо удовлетворение от това, че дървото ни обедини. Видяхме, че в едно размирно време може една кауза да ни направи съпричастни и да бъдем заедно.

Празникът завърши с хоро под Европейското дърво на годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44