Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малмстрьом обеща помощ от ЕК за стратегия за интеграция на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходим е план за интеграция на бежанците у нас. Това заявиха еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом и премиерът Пламен Орешарски след срещата им в Министерски съвет. И двамата отчетоха подобрение на условията за живот в местата за настаняване в страната. Премиерът отчете подобрение и в системата за предоставяне на бежански статут у нас, където нещата стават значително по-бързо отпреди:

Условията за бежанците не са прекрасни, разбира се, но са значително по-добри от стартовата позиция. Имаме проблем с интеграционната стратегия, работим по нея.

Министър-председателят уточни още, че в началото на бежанската криза в България, условията в местата за настаняване у нас са били изключително лоши. Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом обеща Европейската комисия да подпомогне страната ни в изграждането на стратегия за интеграция на бежанците - и с експерти, и финансово.

Европейската комисия си дава сметка за това, че България е изправена пред сложна ситуация, ситуацията с бежанците. Ние сме доволни от това, което сме видели. Има подобряване на живота на бежанците, както и за процедурите за осигуряване достъп до страната.

Утре еврокомисарят по ще посети центъра за настаняване на бежанци в град Харманли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44