Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът приема правилата за потребителските кредити на извънредно заседание

Депутатите ще обсъдят на второ четене и Закона за Сметната палата

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Закона за потребителския кредит, с които се премахва таксата за предсрочно погасяване на заема. Тя ще се заплаща само ако предсрочното погасяване се прави през първата година от кредита и тя ще бъде в размер до 1 процент. 

На заседанието на бюджетната комисия беше направено предложение да отпадне таксата за предсрочно погасяване и на кредити, сключени преди приемането на сегашните промени. С тях отпадат и таксите за одобрение, усвояване и управление на кредита.

Друга съществена промяна е свързана с обезпечаването на жилищния кредит. Вариантите за избор са два. В единия банката ще предлага заем, при който обезпечението е само до размера на ипотекирания имот и при необслужване на заема, банката ще го взима, като лихвата ще бъде по-голяма. Във вторият вариант, както е и в момента, при необслужване на заема, банката продава имота, а потребителят продължава да погасява заема до пълния му размер при по-ниска лихва.

Депутатите ще обсъдят на второ четене и Закона за Сметната палата, която ще се ръководи от колективен орган. Той ще се състои от председател и 8 членове. Те ще се избират от парламента с мандат от 7 години. Законът беше приет на първо четене преди по-малко от три седмици след скандали в пленарната зала. Основен проблем беше връщането на стария начин на управление на Палатата, срещу което се противопостави сегашният председател проф. Валери Димитров, който е втори мандат на поста. Обсъждането се запомни и с неприличен жест на депутата от ДПС Хасан Хасан към проф. Димитров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44