Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ алармира за редица нарушения на трудовите права в Плевенско

Снимка: БГНЕС

Липсата на трудови договори, нередовното изплащане на трудови възнаграждения, както и осигуряване върху минималната работна заплата са сред основните нарушения на трудовите права на работещите в Плевенска област. Това показва анализ на местната организация на КНСБ. 

От началото на годината до момента двойно са се увеличили хората, които са сигнализирали, потърсили помощ и консултация от експертите на КНСБ в Плевен. Сред проблемите работниците сочат полагането на извънреден труд извън законовите разпоредби, преминаване от безсрочен на срочен трудов договор. Установени са и случаи на експлоатация на женски и детски труд. 

Регионалния лидер на синдиката Янчо Андонов добави: 

Масово се практикува по работа 10-12 часа без седмична почивка и отпуск. Неправомерни уволнения, груби нарушения на човешките права и синдикални, разбира се. Някъде имаме и физическо насилие.

Тревожи и още един факт: на някои места работодатели оказват натиск и сплашване върху председателите на местните структури. КНСБ в Плевен подготвя сигнал с конкретни примери са антисиндикализъм и дискриминация на синдикални членове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44