Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР очаква поевтиняване на парното

| обновено на 25.03.14 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Цената на парното и топлата вода се очаква да падне, обяви Димитър Димитров от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Поевтиняването ще е поради намалението на цената на газа през идното тримесечие, но все още точните проценти не са ясни.

Миналата седмица председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви, че природният газ ще поевтинее с близо 5 процента от 1-ви април, тоест цената на "Булгаргаз" ще бъде намалена от 630 лева за кубически метър газ до 601 лева.

Ако цените паднат с по-голям процент, с по-голям процент това ще рефлектира и върху останалите дейности в енергийните предприятия, свързани с консумацията на природен газ, каза Боев.

Процентът на намаление на парното и топлата вода ще стане ясен след допълнително закрито заседание на ДКЕВР, защото на днешното заседание Александър Петров от "Булгаргаз" заяви, че ще депозират възражение, с което ще поискат цената на газа да падне само с 2,73 на сто, а не с 5 процента, както настоява енергийният регулатор. Задълженията на топлофикациите надхвърлят 85 на сто от всички задължения към "Булгаргаз" и така те са структуроопределящи за финансовото състояние на дружеството. 

От дълги месеци разговаряме за състоянието на "Булгаргаз" в недобро положение и точно заради това ние ще депозираме допълнително наше становище, което ще дообосновава защо искаме само 2,73 процента. Това е разликата, която се формира между 2,73 процента и 4,56. Тя се базира на недовзети приходи, каза Петров.

Затова процентът на намаление на парното и топлата вода от 1-ви април ще стане ясен след допълнително закрито заседание на комисията, заяви Димитър Димитров от енергийния регулатор.

В момента сме в ситуация, при която ние сме взели едно решение на първо заседание, на откритото заседание вие чухте всички, че ще има възражение, вследствие на което ние ще се съберем и ще обсъдим наново. Експертите работят и се правят изчисления и се изчисляват варианти, при които ние трябва да мотивираме такова едно намаление на другите услуги, свързани с консумацията на природен газ, обясни Димитров.

Днес стана ясно също, че "Топлофикация-София", която е най-големият длъжник на държавното газово дружество, дължи още 191 милиона само към "Булгаргаз", освен 550-те милиона лева дълг към Българския енергиен холдинг. Другите длъжници са топлофикациите във Варна, Плевен и Бургас, които заедно със столичната топлофикация формират 85 на сто от дълговете към газовото дружество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44