Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовещение е бил празник на майките и децата в началото на миналия век

Снимка: БГНЕС

Благовещение е бил масово почитан като празник на майчинството и децата в началото на миналия век. Как е бил отбелязван този ден, припомня главният експерт от Държавния архив във Враца Весела Пелова.

Празникът е бил празник на майките и децата, празник на учениците в училищата, празник на бъдещите майки. Благотворителните дружества са организирали няколко дни, през които членките на дружеството са изнасяли сказки за просвещение на бъдещите майки, за да им бъдат в помощ. Организирали са за благотворителните си цели томболи, с които са събирали средства за бедните майки. Ако трябва да подредим празника така, както са го преживявали врачани някога, децата се отвеждат в църква, където присъстват на църковната служба с проповед, която е подходяща за тяхната възраст, в училищата се четат подходящи слова и сказки от учителите. Но самите деца много са обичал да подготвят детски утра, детски оперетки. Качеството на този празник наистина е било на много високо ниво, обясни Весела Пелова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44