Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнат е старият модел на управление на Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Окончателно беше върнат старият модел на управление на Сметната палата. Начело на палатата ще е колективен орган от един председател и 8 членове. Съставът ще се избира за срок от 7 години. Смяната на модела предизвика остри дебати в пленарна зала. 

По време на управлението на ГЕРБ промяната в Закона за Сметната палата намали нейния състав, като начело е председател и двама негови заместника. С окончателните промени сегашните управляващи възстановяват колективния начин на управление, при който има 1 председател и 8 членове. Те ще се избират и освобождават от Народното събрание. Връщането на модела опозицията окачестви като грубо партизиране в Сметната палата.

Според Павел Гуджеров от ГЕРБ независимостта на одитната институция е отпаднала за сметка на партийната зависимост, което на свой ред ще постави под съмнение одитите на палатата.

Румен Гечев от БСП коментира, че дългите дебати имат за цел единствено да не бъде приет законът, за да се предотврати излизането на компрометираща за ГЕРБ информация преди изборите.

Смут сред управляващите по време на дебатите придизвика предложението на депутатите от левицата Георги Кадиев и Борис Цветков, което беше подкрепено от ГЕРБ, и отпадна едва след прегласуване. Те предлагаха петчленен състав на палатата с един председател и 4 негови заместници.

Председателят на бюджетната комисия и един от вносителите Йордан Цонев беше категоричен, че твърденията за партийна зависимост са неоснователни, защото старият състав никога не е имал оплакване, че Сметната палата е упражнявала партиен рекет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44