Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с ръководството на ЦИК може да се реши още днес

Снимка: БГНЕС
На днешното заседание на Народното събрание е възможно да бъде попълнено и ръководството на Централната избирателна комисия, след заявената вчера позиция от лидера на ДПС Лютви Местан партията му да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за заместник-председател на комисията Маргарита Златарева.

По време на вчерашното извънредно заседание на парламента Местан съобщи, че партията му се отказва от третия си представител в изборната комисия. Тази позиция на ДПС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи  като опит за въвеждане на справедливост и по думите му БСП може да излезе с чест от ситуацията, като предложи на днешното заседание да бъде избран заместник-председател на изборната комисия от квотата на ГЕРБ.

Според Мая Манолова законът е ясен и парламентът няма да оправя кашата забъркана от президента, с което стана ясно, че инициативата за попълване на ръководството на ЦИК няма да е на левицата.

Законотворците ще продължат с дебатите по Закона за Сметната палата. Вчера депутатите окончателно гласуваха връщането на стария модел на управление на Палатата. Начело ще е колективен орган от един председател и 8 членове. Съставът ще се избира от Народното събрание за срок от 7 години. Връщането на модела опозицията окачестви като грубо партизиране в Сметната палата. От своя страна вносителите контрираха с аргумента, че отхвърлянето на промените имат за цел единствено да не бъде приет закона, за да се предотврати излизането на компрометираща за ГЕРБ информация преди изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44