Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама се среща с европейските лидери в Брюксел при безпрецедентни мерки за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама от снощи е в Брюксел. Очаква се срещите му в европейските институции и в централата на НАТО да преминат главно под знака на събитията в Украйна. За Обама визитата в белгийската столица е първа, откакто е президент на Съединените щати, а за местните служби за сигурност тя е най-сериозното предизвикателство от 2005-а година, когато там беше неговият предшественик Джорд Буш.

Дългоочакваната визита на американския президент ще продължи около едно денонощие и ще бъде посветена главно на еспанзионистичните амбиции на Русия – най-вече към Украйна, но и към страни като Грузия и Молдова. Обама ще очаква от европейските си партньори подкрепа за по-твърд курс към Москва, и на този фон далеч на заден план ще остане друга важна тема, белязала отношенията Брюксел–Вашингтон: подслушването на европейски лидери.

Вместо този въпрос се очаква Барак Обама да разговаря с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет за бъдещото търговско споразумение, което се разчита да увеличи значително обмена на стоки и услуги между Евросъюза и Щатите. В момента той е 2,7 милиарда долара на ден. Прогнозите са, че нарастването му ще дръпне напред икономическия растеж от двете страни на Атлантика и ще отвори стотици хиляди работни места.

Срещата на Барак Обама с Жозе Барозу и Херман ван Ромпой ще продължи около час и половина. Очаква се те да поискат износ на втечнен газ от Америка, който да намали зависимостта на Евросъюза от Русия. Ако остане време, ще бъде поставен и визовият проблем на някои страни, сред които е и България.

Обама пристигна с делегация от 900 души, включваща близо 200 журналисти и също толкова агенти на службите за сигурност. Тук ще го охраняват и 1000 патрулиращи и 350 моторизирани белгийски полицаи. Мобилизирани са и военни хеликоптери, в готовност за действие при нужда са дори белгийските изтребители Ф-16. Кметът на Брюксел снощи обяви, че тези мерки за сигурност ще струват на данъкоплатците колкото охраната на всяко по-голямо събитие – около половин милион евро.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44