Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия с няколко варианта за противодействие на санкциите на Запада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското правителство е разработило няколко варианта за противодействие на санкциите на Запада. В Москва същевременно се надяват да не се стигне до сериозни проблеми в икономиката и до прилагане на най-тежкия сценарий.

При силно влошаване на икономическата ситуация в Русия правителството е готово да задейства специален план, който е осигурен и финансово, заяви пред депутатите в Съвета на федерацията първият вицепремиер Игор Шувалов. По думите му мерките няма да се оповестяват публично, тъй като информацията може да бъде използвана за спекулативни цели.  Ясно е само, че не се предвижда мащабна държавна подкрепа, както по време на кризата през 2008-2009 година, а ще се оказва помощ избирателно.

Заради санкциите на ЕС и САЩ Русия не възнамерява да се оттегля от традиционните си пазари, но ще активизира търсенето на нови потенциални партньори, заяви Шувалов.

Руското правителство е анализирало внимателно и евентуалната реакция на международните инвеститори в случай на сериозно влошаване на отношенията със Запада покрай кризата в Украйна. Според Шувалов много по-опасни за руската икономика ще са последиците от евентуални негласни санкции в случай, че големите играчи на световните валутни и финансови пазари ограничат своята дейност в Русия без да има формално решение за това. За да разработят контрамерките руските експерти са изучили подробно всички видове санкции през последните 40  години, включително срещу СССР и Иран.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44