Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри от Г-7 ще обсъдят намаляване на енергийната зависимост от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващата седмица предстои среща на енергийните министри от Г-7, на която ще се обсъждат варианти за намаляване на енергийната зависимост на Евросъюза от Русия. Това обявиха председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой след срещата си с американския президент Барак Обама. Той обаче не се ангажира с очакваните обещания за внос на втечнен газ, като обясни, че страната му има установена лицензионна политика и добави, че това би било много по-лесно, когато се подпише споразумението за свободна търговия между САЩ и Евросъюза.

Обама, чиято страна увеличи многократно производството си на газ благодарение на шистовите технологии, подчерта, че Европа наистина има нужда да намали зависимостта си от Русия и трябва да погледне и към собствените си възможности:

Няма лесен, безплатен и прост начин да се защитаваме, няма и перфектни, безплатни, идеални и евтини енергийни източници. Всеки източник има своите неудобства и слабости. Мисля, че Европейският съюз ще трябва да разгледа енергийната си политика в светлината на последните събития, и да намери допълнителни начини да повиши енергийната си независимост. Вносът от Съединените щати е една от възможностите – но ние правим своите избори, поемаме своите предизвикателства, и смятам, че този разговор трябва да се проведе и в Европа.

Обама, Ромпой и Барозу отчетоха като положителен знак приемането на наблюдатели в Крим и проведения в Хага разговор между външните министри на Русия и Украйна, но предупредиха, че ако руската страна продължи досегашния си курс, ще бъде обект на още по-сериозни санкции от Вашингтон и Брюксел и на още по-голяма международна изолация.

Барак Обама и домакините му не споменаха визовия проблем на някои европейски страни, сред които е и България. Тази вечер той ще отпътува от Брюксел, където мерките за сигурност около визитата му изнервиха жителите и гостите на града. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44