Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критично е положението с въоръжението и бойната техника у нас

Афганистан оръжия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили са в състояние да изпълняват задълженията си в условията на системен финансов недостиг. Това е записано в одобрения от правителството Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2013-та.

Усилията през 2013 г. са били фокусирани върху осигуряване на условия за изпълнение на основните мисии на армията и по линия на НАТО и ЕС, е посочено в доклада. В него се казва още, че през второто полугодие на 2013-та година са били предприети спешни действия, които са довели до прекъсване на тенденцията за постепенна ерозия на отбранителните способности. Като положителна мярка е посочена отмяната на реформи по Плана за развитие на въоръжените сили. Запазени са били 800 длъжности, отменена е реорганизацията на бригада "Специални сили" в полк, запазена е авиобазата в Безмер и се е пристъпило към възстановяване на формированието във Враца. В докладът е посочено, че през 2014-та година предстои провеждането на преглед на структурата на въоръжените сили, в резултат на който ще бъдат внесени изменения в законодателството. До края на годината ще се осъществи поетапното изтегляне от Афганистан на военнослужещите ни. Подготвя се българското участие в невоенна мисия на НАТО - "Решителна подкрепа" за обучение от 2015-та година на местните сили за сигурност. Докладът ще бъде предложен за приемане от парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44