Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът трябва да приеме окончателно Закона за Сметната палата

Снимка: БГНЕС
Депутатите продължават работата си по второто четете на Закона за Сметната палата. Очаква се днес той да бъде приет окончателно. В дневния ред на парламента е и второто четене на Законопроекта за потребителския кредит.

До момента депутатите определиха правомощията на председателя на Сметната палата, който ще си избира заместник от останалите членове когато отсъства и ще упражнява правомощия на първостепенен разпоредител с бюджета. Министерският съвет не може да изменя проекта на бюджета на Сметната палата, а само да изразява становище пред Народното събрание. Сметната палата ще провежда изпит за назначаване на одитори. Според гласуваните текстове предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя и членовете на Сметната палата, освен при смърт, ще е възможно и по тяхна молба.

Промените в закона за потребителския кредит предвиждат разширяване на законовия обхват и по отношение на кредити под 400 лв., поради зачестяващата практика на отпускане на бързи кредити при неизгодни условия. С новите текстове се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката при предоставянето на кредита. Става дума за такси и комисионни за одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44