Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес изтича срокът за изплащане на дълга на ЧЕЗ към Националната електрическа компания

Расте възможността изходът от спора между ЕРП-тата и НЕК да мине през международен съд

| обновено на 27.03.14 в 12:09
Днес изтича седемдневният срок, даден от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на електропреносното дружество ЧЕЗ за изплащане на дълга към Националната електрическа компания (НЕК) по започналата процедура за отнемане на лиценза. Крайният срок за другите две ЕРП-та - ЕНЕРГО-ПРО и EVN, изтича утре.

НЕК сезира прокуратурата, защото няма плащания по сметките и от трите енергодружества. Доставчиците на ток не са променили позицията си. Те твърдят, че имат да получават пари от НЕК. Не е ясно кой ще покрие дефицитите от 347 милиона лева, ако се стигне до отнемане на лицензите.

В деня, когато изтича срокът, в който ЧЕЗ трябва да плати дължимите 63 милиона лева, от електроразпределителната компания информираха за направените от тях инвестиции. През март компанията е вложила 650 хиляди лева за рехабилитация, модернизиране и развитие на електроразпределителната мрежа на Западна България. Започнала е и реализацията на 23 нови инвестиционни проекта.

От ЧЕЗ посочват, че сегашният им минимален дял от цената на електроенергията ограничава драстично възможностите им за инвестиции. От стъпването си на българския пазар преди 9 години са вложени над 728 милиона лева в обновяване и развитие на мрежата, информират от дружеството.

Според енергийния министър Драгомир Стойнев парите трябва да бъдат платени от енергоразпределителните дружества. Расте и възможността изходът от спора между ЕРП-тата и НЕК да мине през международен съд.

ЕНЕРГО-ПРО и EVN имат вече арбитражни процедури от миналата година заради загубите, които се трупат заради зелената енергия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44