Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова е жалбата на БСП до Конституционния съд заради указа на президента

Снимка: БГНЕС
БСП е готова с жалбата си до Конституционния съд заради разпределението на партийната квота в ЦИК с указа на президента Росен Плевнелиев. Съобщението направи заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Левицата очаква окончателното мнение на ДПС и "Атака" дали ще подкрепят жалбата.

За внесения проект от ГЕРБ за увеличаване състава на ЦИК чрез промени в Изборния кодекс и за възможната подкрепа от страна на ДПС Мая Манолова коментира:
Законопроектът на ГЕРБ е написан с една цел - да спаси кожата на президента Плевнелиев и в този смисъл може да бъде кръстен "За кожата на един президент". Дали ще го спаси, обаче. По-скоро не, защото сламката, която му подавате, е толкова тънка и крива, че тя определено ще се скъса и ще го потопи окончателно. ДПС, аз съм сигурна, че в момента, в който по-детайлно се запознаят с текстовете, те няма как да приемат едно към едно подобни безумия на разпоредби, но има и други начини, чрез които законността може да възтържествува, т.е. те да получат това, което им се дължи по закон, още един член в ЦИК.

Аз няма да слизам на нейното махленско ниво, за това кой закон е по-приложим и кои текстове са по-законосъобразни, коментира думите на Манолова Десислава Атанасова от ГЕРБ: Оценката за Изборния кодекс на госпожа Манолова мисля, че вече е факт и считам, че е по-достойно тя да понесе отговорност за всичко, което сътвори. За това, че изборният процес ще зацикли и всичко е в хаос, дори и разговорите и консултациите по отношение на функционирането и създаването на РИК-овете в цялата страна са под въпрос. Това се дължи  на изборния комикс Мая Манолова и това сега дава своите резултати.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44