Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна да денонсира двустранни споразумения с Украйна

| обновено на 28.03.14 в 17:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че ще денонсира редица двустранни договори с Украйна, включително споразумението за пребиваването на Черноморския флот в Севастопол. 

След присъединяването на Крим, Русия повече не се нуждае от двустранните договори, които уреждат статута на град Севастопол и намиращия се там руски Черноморски флот. Решението за прекратяване на подписаните споразумения бе взето по време на оперативно заседание на Съвета за сигурност на Русия с участието на президента Владимир Путин. С денонсирането на договора от Харков, който беше подписан през 2010 година и уреждаше дългосрочното пребиваване на руските кораби на украинска територия, ще отпадне и предвиденото в документа намаление на цената  на руския газ за Украйна.

Външното министерство в Киев незабавно реагира на тези руски намерения и обяви, че ако споразуменията бъдат денонсирани едностранно, то Украйна ще смята за незаконно пребиваването на руския Черноморски флот в Крим. Междувременно руското външно министерство съобщи, че Москва е приела ответни мерки по отношение на разширените ограничителни списъци от страна на САЩ, ЕС и Канада, като контрасанкциите до голяма степен са огледални.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44