Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ-Варна с жалба до ДКЕВР заради забавени плащания от НЕК

ТЕЦ Варна
Ситуацията с високата задлъжнялост в българския енергиен сектор заплашва да декапитализира дружествата от групата ЧЕЗ, се посочва в съобщение от ръководството на ТЕЦ - Варна, която е собственост на групата ЧЕЗ - България. Националната електрическа компания системно просрочва задълженията си не само към ЧЕЗ, но и към ТЕЦ-Варна, посочват от дружеството.

От 2010 година всеки месец има забавяне на плащанията като към 26 март тази година просрочените задължения са надхвърлили 27 милиона лева, а заедно с лихвите сумата достига 35 милиона. Застрашени са и работните места на повече от 300 български енергетици, се казва още в съобщението.

За да изпълнява своята дейност "Топлофикация" - Варна е принудена да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата, която е приключила финансовата 2013 -та със загуба от 67 милиона лева. Днес ТЕЦ -Варна е подала жалба в Държавния енергиен регулатор срещу  НЕК с искане за решение по възникналия спор, съобщават от централата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44