Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович призова на 25-ти май в Украйна да се проведе референдум, а не предсрочни президентски избори

Виктор Янукович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктор Янукович, който продължава да се намира в Русия, смята, че пътят към стабилизирането, суверенитета и териториалната цялост на Украйна минава през общонационален референдум, а не през прибързани президентски избори. Той обаче не уточнява каква трябва да бъде темата на едно евентуално общо допитване.

В своето обръщение към Партията на регионите Янукович заявява, че напуска тази политическа организация и освобождава поста "почетен председател".

Междувременно, руският президент Владимир Путин издаде заповед да бъдат върнати на Украйна оръжията и военната техника, останали във военните подразделения в Крим, които отказаха да преминат на страната на руската армия.

На церемония по присвояването на военни звания министърът на отбраната Сергей Шойгу репортува пред Върховния главнокомандващ, че напълно е звършил извеждането на украинските войски от Крим, които са пожелали да продължат да служат на своята страна. Приключила е и смяната на държавната символика на всички кораби и поделения, решили да станат част от въоръжените сили на Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44